Joomla 3.2 Templates by webtemplatesbox

KANDALLÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

A tüzelő előkészítésére vonatkozó tanácsok:

A kandalló fűtésére célszerűen 35%-nál nem nagyobb víztartalmú keményfa használható. 30-35 cm hosszú, 7-15 cm átmérőjű fa hasábokat célszerű alkalmazni. 
A kandallóba használjuk a vastagabb nagyobb hasábokat, hogy a vékonyabbak, megmaradjanak a kisebb tűzterű takarék-tűzhelybe.

 

Begyújtási előkészületek javasolt folyamata:

Az előző fűtésből származó maradékot az égőtérből ki kell üríteni.
A huzatszabályzó pillangószelepét és a levegőszabályozó nyílásokat nyitott helyzetbe kell állítani. A újságpapírt és gyújtó kockát helyezzünk a rostélyra, majd erre ujjnyi vastagságra hasított puhafát tegyünk maximum fél kg mennyiségben. Az így képzett gúlát körbe állítjuk közepes vastag, majd vastagabb tűzifával. Az első adag fa teljes mennyisége ne haladja meg a 3 kg-ot. 
Az előzetesen kiürített hamugyűjtő tepsit kb. 1 cm-re kihúzzuk. 
Gyufával meggyújtjuk a papírt, és az ajtót becsukjuk.

 

Tüzelési tanácsok:

A hamugyűjtő tepsit a begyújtás után csak 10-15 percig hagyjuk enyhén kihúzott állapotban, utána toljuk vissza az eredeti helyzetébe. Ellenkező esetben csökken a hatásfok és nő az öntvény tűztér és a kémény hőterhelése. Ezáltal indokolatlanul megnő a fa fogyasztása és csökken a tűztér élettartama.
Az első adag fa leégése után célszerű a parazsat a rostélyon összehúzni, majd erre újabb tűzifa adagot rakni, a második és minden többi adag fa maximum 6-8 kg lehet.
Az égés intenzitását a huzatszabályozóval és az égőtér levegőellátását biztosító nyílások keresztmetszetének csökkentésével lehet mérsékelni. 
A huzatszabályzó pillangószelepet és a levegőszabályzót teljesen elzárni csak az intenzív égés befejezése után szabad.
Fűtés közben a helyiség egy ablakát állítsuk résszellőztető módba (bukó állapottól 45°) az égési levegő utánpótlása érdekében.

 

A kandalló megbízható üzemeltetésének és hosszú élettartamának feltételei:

A kandallót csak száraz keményfával üzemeltessük.
A hamugyűjtő tepsit célszerű minden tartós tüzelés után kiüríteni, ellenkező esetben az öntvény rostély élettartamát rövidítjük.
A maradvány parazsat a tűztérben locsolással kioltani tilos!

 

hostgator
Wednesday the 26th. TERMÉSZETESEN A LEGJOBB.